TREENIvihko

TREENIvihko on Suomen kielen treenivihko -oppikirjaan kuuluva puhelinsovellus kielenoppimiseen. Niin sovellus kuin oppikirjakin on suunniteltu Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasolle A. Sovellus on ilmainen, ja sen voi ladata sekä iOS että Android -laitteille. Vaikka sovellus on osa oppikirjaa, sitä voi käyttää ilman oppikirjaakin.

Puhelinsovelluksen tehtävien aiheet pohjautuvat OPS:n teemoihin: ihminen ja lähipiiri, arkielämä, peruspalvelut ja asiointi, terveys ja hyvinvointi, yhteiskunta ja ympäristö, vapaa-aika ja harrastukset, työ ja koulutus. Tehtäviä on 11 eri aiheesta. Aiheita ovat tutustuminen, aikataulut, sää ja vuodenajat, paikat, sairastaminen, koti, ruoka, vapaa-ajan vietto, elämä Suomessa, imperfekti ja ammatit.



Aihevalikko


Aiheen tehtävävalikossa on neljästä yhdeksään tehtävävaihtoehtoa. Sanasto-kohdassa esitellään aihepiiriin liittyvää sanastoa kuvakorttien avulla. Sanaston tuntemusta testataan Sanapelissä, jossa kuvaan pitää yhdistää sitä vastaava sana. Kuvat ovat muutamaa lukuunottamatta hyvin havainnollistavia ja selkeitä, mutta sanastot voisivat olla hieman laajempia.


   
Tehtävävalikko.
Kello, sää, vuodenaika -osiossa voi opetella kellonaikoja kellotaulun avulla.


TREENIvihko sovelluksessa voi myös harjoitella ääntämistä. Fraasit-tehtävä muodostuu keskustelusta, ja puhekuplia painamalla voi kuunnella, miten fraasit tulisi ääntää. Asiointi-tehtävässä tulee valita oikea vastausvaihtoehto kysymykseen. Myös tässä tehtävässä puhekuplien fraasit voi kuunnella.


                                       


Ääntämistä pääsee harjoittelemaan erityisesti Sanelu- ja Puhetreenitehtävissä. Nämä tehtävät vaatisivat kuitenkin vielä vähän sovelluksen kehittämistä. Esimerkiksi Sanelussa sovellus hyväksyi sanan, vaikka lausuikin kaksoiskonsonantit väärään paikkaan. Toisaalta se kuitenkin vaati tarkkuutta diftongien ja pitkien vokaalien ääntämisessä. Puhetreenitehtävässä olisi puolestaan tarvinnut vähän enemmän tietoa siitä, minkälaista vastausta kysymykseen haetaan. Tämä varmaankin olisi selvinnyt sovellukseen liittyvästä Suomen kielen TREENIvihko-tehtäväkirjasta. 


                                        


Kielioppi-tehtävissä pääsee opettelemaan niin sanojen taivutusta eri sijamuodoissa kuin verbien taivutusta persoonan ja aikamuodon mukaaan. Tämä tehtävätyyppi oli todella selkeä ja yksioikoinen. Loppuun asti tehdystä ja hyvin sujuneesta tehtävästä saa palkinnoksi tähden. Se toimii ihan kivana pienenä motivaattorina tehtävien teossa. 


Kielioppi-tehtävä.



Sovellus on kokonaisuudessaan helppokäyttöinen ja selkeä. Tehtävissä on ohjevideot, joista voi katsoa, mikä tehtävän tarkoitus on. Sovellus ei sisällä mitään ylimääräisiä efektejä, jotka voisivat vaikeuttaa tehtävien hahmottamista. Sovelluksen heikkouksia ovat sen sanaston suppeus ja ääntämistehtävien epämääräisyys. Opetuksessa sovellusta voisi hyödyntää esimerkiksi siten, että opettaja antaisi sovelluksesta jonkin tehtävän kotitehtäväksi oppilaalle. Kotitehtävänä sovellus toimisi hyvin, sillä oppija saa heti palautteen siitä, menikö tehtävä oikein vai väärin, ja pääsee yrittämään uudestaan, mikäli se meni väärin. Uskon, että sovellus toimii hyvänä oppimisen tukena Suomen kielen TREENIvihko -kirjalle.




Kommentit

  1. Pelkän sanaston opettelun lisäksi minusta oli hyvä tuo fraasiosio, jossa keskustelurunkoja voi opetella mallista. Aiheesta riippuen oli tarjolla hieman erilaisia tehtävätyyppejä, hyvältä vaikutti esimerkiksi kellopeli, jossa piti tunnistaa suomeksi kellonaikoja kuvasta. Asiointikeskusteluharjoituksessa oli hyvä, että oli valmiita vaihtoehtoja vastaukselle, eikä sitä pitänyt keksiä tyhjästä. Niin on varmasti helpompaa ymmärtää, mitä vastaukselta haetaan ja saada se oikein.
    Treenivihkon idea vaikuttaa todella hyvältä. Käytännössä sovelluksessa tosiaan olisi paljonkin kehittämisen kohteita, ja olisi hienoa, jos jollakin olisi resursseja sen paranteluun! Harmi, että se todennäköisesti jää tekemättä, koska se vaikuttaa olevan enemmänkin oheismateriaali kirjalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit