Kotisuomessa.fi

Kotisuomessa.fi on opetushallituksen ylläpitämä aikuisille maahanmuuttajille suunnattu verkkopalvelu. Sivusto on avattu vuonna 2013 ja päivitetty vuonna 2017 mobiililaitteille soveltuvammaksi. Sivustolla on erilaisia tehtäviä, jotka on tarkoitettu suomen ja ruotsin kielten opiskeluun.

Sivusto jakautuu seuraaviin osa-alueisiin:

  • suomalainen yhteiskunta ja arkielämä
  • eri ammatit ja mitä ammatissa täytyy osata
  • suomalainen työelämä, työkulttuuri ja työtavat
  • svenska (ruotsin kieli)
  • kielitaidon itsearviointi



Olen käyttänyt sivustoa paljon suomen kielen opetuksessa. Mielestäni Kotisuomessa.fi-palvelussa on erittäin monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Tehtävätyyppeihin kuuluu muun muassa kuuntelua, videoita, aukkotehtäviä, yhdistelyä, oikein/väärin-tehtäviä, monivalintoja ja kirjoittamista. Tehtäviä on hyvin runsaasti ja niitä riittää kielitaidon eri tasoille alkaen aina lukutaitovaiheesta edeten eri ammattialoilla vaadittavaan kieleen asti. 

Sivustolle on mahdollista rekisteröityä, jolloin kirjautuneena tehdyt tehtävät tallentuvat. Tehtäviä on kuitenkin täysin mahdollista tehdä myös ilman rekisteröitymistä. Silloin tosin pelaaja joutuu itse muistamaan, mitä tehtäviä hän on tehnyt ja mistä osioista. Koska tehtäviä on paljon, on niitä oman kokemukseni mukaan helppoa tehdä myös oppitunneilla. Nopeimmille opiskelijoille löytyy sivustolta aina uusia lisätehtäviä.




Sivuston parhaita puolia ovatkin mielestäni sen monipuolisuus ja tehtävien määrä. Sivusto hyödyntää hyvin digitaalisen alustan mahdollisuuksia sisällyttämällä tehtäviin esimerkiksi videoita ja äänitiedostoja. Valitettavasti palvelun käytettävyydessä on mielestäni joitain ongelmia, joiden vuoksi sivuston sujuvaa käyttämistä ja esimerkiksi tehtävästä toiseen liikkumista joutuu vähän opettelemaan. Sivustoa voi käyttää niin tabletilla kuin tietokoneellakin, mutta osa tehtävistä skaalautuu sekä tabletlaitteelle että kannettavan tietokoneen näytölle liian suurina. Toisinaan tehtävissä tulee vastaan myös pieniä virheitä. Sivustoa voisikin kehittää vielä paremmaksi, jos sen päivittämiseen ja käytettävyyteen panostettaisiin resursseja. 

Liisa

Kommentit

  1. Olen käyttänyt Kotisuomessa.fi-sivustoa jonkin verran opetuksessani. Niin kuin Liisa totesi, sivusto on todella monipuolinen ja kaikentasoisille opiskelijoille löytyy varmasti sopivia tehtäviä. Sivustossa hyvää on juurikin se, ettei sinne ole pakko kirjautua, jolloin tehtäviä on helppo tehdä milloin vain, kun tunnuksia ei tarvitse muistella! Olen törmännyt kuitenkin samantapaiseen ongelmaan kuin kirjoittaja: Mielestäni sivustolta on joskus vaikeaa löytää tehtäviä, joita edellisenä iltana olin suunnitellut ottavani seuraavalle oppitunnille. Tehtävät haarautuvat useampaan alaryhmään, joten niiden sijainti ja nimi kannattaa painaa kunnolla mieleen. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sivustoa!

    VastaaPoista
  2. Kotisuomessa.fi on mielestäni hyvä alusta suomen kielen itsenäiseen kertaamiseen, mutta kuten kirjoittaja kertoo, se toimii hyvin myös opetusmateriaalina. Sivusto oli minulle ennestään tuttu, sillä käytimme sitä apuna eräällä työelämäkurssilla. Olen samaa mieltä sen suhteen, että sivustolla on valtavasti materiaalia, joka on hyvin käyttökelpoista. Tehtävätyyppejä on onneksi useampia, sillä pelkät monivalintatehtävät alkaisivat nopeasti käydä yksitoikkoiseksi. On myös hyvä, että sivustolla on sekä videoita, äänitteitä että tekstejä, koska ne lisäävät sivuston monipuolisuutta. Sitä paitsi sivuston videoissa, äänitteissä ja teksteissä on sekä puhekieltä, yleiskieltä että suomenoppijoiden kieltä, mikä on mielestäni ehdottomasti plussaa.

    Sivuston huono puoli on minunkin mielestäni hankala navigointisysteemi. Tehtävät ovat kyllä selkeän näköisiä, mutta paikasta toiseen siirtyminen on välillä hankalaa, ja paikoin sivusto näyttää hieman sekavalta. Onneksi sivusto kuitenkin muistaa, mitä tehtävää tehtiin viimeksi.

    VastaaPoista
  3. Kotisuomessa.fi ei ollut minulle aiemmin tuttu sivusto. Sen esittely kurssillamme tuli kuitenkin juuri sopivaan aikaan, sillä olin menossa opettamaan S2-opiskelijoita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Niinpä päädyin selailemaan sivustoa ja löysinkin sieltä mainiosti tietoa ja tehtäviä myös koulutusjärjestelmään liittyen! Vinkkasin sivuston itseopiskelumateriaalista opiskelijoille, ja he kiinnostuivat asiasta kovasti.

    Tietoa ja tehtäviä on tosiaan monipuolisesti myös jatkossa käytettäviksi. Myös minä kritisoisin navigointisysteemiä, joka saattaa varsinkin suomea huonommin osaavalle olla vaikea hahmottaa.

    VastaaPoista
  4. Sivuston päänäkymä vaikuttaa selkeältä, valikot ja tehtävät on nimetty kuvaavasti. Sovelluksessa voi esimerkiksi opetella tietokoneen käyttöön liittyvää sanastoa. Sanoja voi myös kuunnella, ja niiden ääntäminen on selkeää. Sanasto-opettelun lisäksi sivustolla voi harjoitella muun muassa luetun ymmärtämistä, siihen on valmiita tehtäviä.

    Kritiikkiä annan minäkin jo mainitusta seikasta, että sivut eivät mahdu normaalille tietokoneruudulle, vaan kuvaa joutuu vierittämään, jotta saa näkyviin kaiken siinä olevan. Toiminnan kannalta pakollinen alapalkki vie liian paljon tilaa ruudulta. Välillä palkki tulee tehtävän eteen, mikä on joustavan harjoituksen tekemisen hidasteena.

    Sivusto sopii mielestäni erityisesti aloitteleville kielenoppijille, ja se välittää kielen oppimisen lisäksi myös kulttuuritietoutta. Sivustolla on siis integroitu kielen opetukseen myös yhteiskunnallinen puoli.

    Olisi hyvä, jos tehtäviin olisi merkitty vaativuustaso sen mukaan, ovatko ne helppoja, keskivaikeita vai vaikeita. Silloin opettaja löytäisi nopeasti tarvitsemiaan tehtäviä opiskelijoille. Valikkojen navigointitoiminnot voisivat olla helpompia ja perinteisempiä kuin ne nyt ovat.

    Milka

    VastaaPoista
  5. Opetushallituksen ylläpitämä sivusto on hyvä ilmainen materiaali, varsinkin kun monilla oppilaitoksilla ei ole varaa ostaa sellaista. Opettajalle tämä on myös hyvä tehtäväpankki, josta löytyy monia eritasoisia tehtäviä. Sivujen mahtumista normaalille näytölle voi helpottaa pienentämällä (ctrl -) sivua. Tarpeeksi pienenä ei enää tarvinnut vierittää palkkeja koko sivun näkemiseksi.

    Kuten ylempänäkin on mainittu, navigointi ja tehtäväpolut voisivat olla selkeämpiä, mutta kun asian tiedostaa, niin sen kanssa pärjää jos kirjaa muistiin mitä tehtäviä on aikonut teettää opiskelijoille.

    VastaaPoista
  6. Kiva, että on olemassa tällainen ilmainen sovellus, jossa on paljon ja monipuolisesti valmiita tehtäviä. Täältä voi helposti antaa lisätehtäviä oppilaille vaikkapa tunnin lopussa. Sivuston tehtäviä voi käyttää myös eriyttämisessä. Erityisesti ihastelin sitä, että tehtäviä on oikeasti paljon, joten ne eivät aivan heti tule tehdyksi. Mukavaa on myös se, että sovellusta voi käyttää jo aivan alkeistason oppijoiden kanssa ja käytännön arkiasioiden opiskelussa.

    Navigointiongelma näyttää häirinneen muitakin kuin minua. Jos sivuston tehtäviä tehdään tunneilla tai kotona säännöllisesti, on varmasti eduksi, että opiskelijat kirjautuvat sovellukseen. Monet peräkkäiset tehtävät ovat niin samankaltaisia, että on vaikea muistaa, mitkä on jo tehnyt. Sivustolla on hakukenttä, mutta senkään avulla en löytänyt eri osa-aluiden tehtäviä. Plussaa sivustossa on se, että valikot ja ohjeistukset ovat suomeksi. Monella ilmaisella sivustolla kieli on englanti, mikä saattaa olla esteenä tai ainakin haasteena sivustojen käytölle.

    VastaaPoista
  7. Yhdyn edeltävien kommentoijien kritiikkiin sivuston navikointiongelmasta. Sivustossa on silti paljon hyvää: tehtävien määrä on huimaava ja ne ovat monipuolisia ja erilaisia sekä eritasoisia. Mielestäni on mahtavaa, että tehtävissä on otettu huomioon myös vasta-alkaja, sillä tehtävät alkavat äänteiden ja kirjainten opettelusta. Uskon tämän sivuston olevan todella hyödyllinen S2-opettajalle, tehtävillä saa pientä lisämaustetta oppitunnille. Lisäksi sivusto toimi myös ihan näppärästi kännykällä. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit