Leiki sanoilla, Mikko Mallikas

 


Leiki sanoilla, Mikko Mallikas -sovellus on lapsille suunnattu peli kirjainten, äänteiden ja sanojen opetteluun. Sovellus on ladattavissa iOS- ja Android-laitteille. Maksuttomassa versiossa voi pelata vain yhdellä pelaajalla ja opeteltavissa olevat kirjaimet ovat a:sta f:ään. Täysversio maksaa 7,99 €. Pelissä voi opetella kuutta eri kieltä: suomea, englantia, tanskaa, ruotsia, norjaa ja saksaa. Sovelluksen peleissä opetellaan kirjainten jäljentämistä, kirjain-äänne-vastaavuutta ja sanojen muodostamista. Kuten sovelluksen kuvauksessakin todetaan, sovellus kehittää myös lapsen motoriikkaa ja lihasmuistia.


Aloitushuone. Ovesta pääsee huoneeseen, jossa pelit ovat.



Kirjantaulusta pääsee opettelemaan sekä isojen että pienten kirjainten kirjoittamista. Tosin kaikkien kirjainten kirjoitussuunnat eivät vastaa koulussa opetettavia suuntia. Jokaisesta kirjainopettelukerrasta saa sanakoneeseen uuden sanan. Sanakoneessa opetellaan kirjain-äänne-vastaavuutta. Koneessa on kuva jostakin oliosta ja sen alla olevat kirjaimet pitää järjestellä niin, että niistä muodostuu sana, jota kuva esittää. Tässä toiminnossa robotti toistaa kirjaimia vastaavia äänteitä monta kertaa peräkkäin, mikä voi hankaloittaa äänteiden hahmottamista. Sanakoneesta opitut sanat menevät nukketeatteriin, jossa niillä voi leikitellä.



Mikko Mallikkaan huone. Kirjaintaulusta pääsee opettelemaan kirjaimia, vasemmalla olevassa sanakoneessa muodostetaan sanoja ja oikealla olevassa nukketeatterissa voi leikitellä opituilla sanoilla. Televisiosta voi katsoa kirjainvideoita.




Sanakoneessa pitää järjestellä kirjaimet kuvan tarkoittamaksi sanaksi. Vihreitä palloja painamalla voi kuunnella, mikä kirjain kuuluu mihinkin laatikkoon.





Nukketeatteri. Kun taikasauvan vie hahmon päälle, pääsee samanlaiseen sananmuodostustehtävään kuin sanakoneessa on. Nukketeatterin taustoja voi vaihtaa maapallo-kuvasta ja lisää hahmoja saa aarrearkusta.


Sovelluksessa on paljon erillaisia ääni- ja kuvaefektejä. Aikuista käyttäjää nämä voivat ärsyttää, mutta sovellus onkin suunnattu lapsille, ja heistä sovelluksen efektit ovat varmasti hyvinkin kiehtovia. Sovelluksen ulkoasuun ja kaikkiin liikkuviin osiin nähden sen pelisisältö ja tehtävätyypit jäävät aika  yksipuoliseksi, mutta toisaalta pelin kohdeyleisölle, +3-vuotiaille lapsille, tehtävät ovat varmasti sopivan yksinkertaisia ja helppoja hahmottaa.

Kommentit

  1. Kuvallinen puoli sovelluksessa oli kokeillessa kiva. Äänimaisema oli sopivan rauhallinen, eikä esimerkiksi alkumusiikki soinut joka kohdassa.
    Sovelluksen selvästi huono puoli on, että ilmaisversiossa ei voi harjoitella kirjaimia kuin F:ään asti. Ensimmäisten kuuden kirjaimen kirjoittamista harjoitellessa saa varmasti kuitenkin jonkinlaista hajua siitä, miltä kirjoittaminen tuntuu. Mietin jossain kohtaa, ehkä kirjainten kirjoittamisen kohdalla, onko sovelluksen monipuolisuus ja käyttötapa suunniteltu sopivan ikäiselle käyttäjälle. Luultavasti juuri lukemaan opetteleva lapsi osaa hyvinkin käyttää sovellusta, onhan nykyaikana jo todella pienillekin lapsille luontevaa ymmärtää, miten älylaitteita käytetään ja miten niillä pelataan pelejä. Sormella näytölle piirtämisen sijaan voisi kuitenkin olla toimivaa käyttää siihen vaikkapa jotain "digikynää" tai vastaavaa, koska eihän paperillekaan kirjoiteta sormenpäillä. Hieman myös häiritsi, että nukketeatteri ja sanakone olivat käytännössä samoja tehtäviä. Niissä molemmissa koottiin sanoja valmiiksi annetuista kirjaimista, nukketeatterissa sanat vain pystyi valitsemaan itse näyttämölle. Yhtenä lisätoimintona kai voi vielä mainita sen, missä pelaaja voi seurata animoitua esitystä kaikkien krijainten kirjoittamisesta. Myös ilmaisversiossa pystyi katsomaan läpi kaikki kirjaimet.
    Aikuiselle kielenoppijalle tämä voi tosiaan olla pitkästyttävä ja yksipuolinen tapa opetella länsimaisia kirjaimia, mutta tiettyyn pisteeseen asti lapsi voi innostuakin käyttämään tätä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit