SHADOW PUPPET EDU

Tässä postauksessa esittelen sovelluksen, jota voisi olla hauska kokeilla alakouluikäisten oppilaiden kanssa. 

Shadow puppet edu on sovellus, jolla voi yksinkertain tavoin luoda videoita ja jakaa niitä. Sovellus on suunniteltu lapsille, ja sovelluksen kuvauksessa luvataan jopa muutaman vuode ikäisten oppivan käyttämään sitä nopeasti. Toimintaperiaate onkin hyvin yksinkertainen, eikä sovelluksesta löydy ylimääräisiä toimintoja. Sovellus ladataan App Storesta laitteelle, eikä minkäänlaista krijautumista vaadita. 

 


Videoita voi koota kuvista tai kuvata suoraan puhelimen kameralla. Videon voi koostaa useammasta pätkästä, joihin voi lisätä myös erilaisia kuvia tai emojeita efekteiksi. Kuvan päälle voi lisätä myös tekstiä haluamallaan fontilla. Jokaisen kuvan päälle on nauhoitettava video erikseen, ja lopuksi sovellus kokoaa kuvaat yhdeksi videotiedostoksi. Kuvia voi lisätä omiin tuotoksiinsa joko sovelluksen omista kirjastoista tai kameran rullalta. Sovellus myös tarjoaa valmiita videopohjia aihepiireittäin, mutta näitä en saanut toimimaan, vaan sovellus jumitti aina näiden kohdalla. 


 


Sovellusta voisi käyttää mielestäni esimerkiksi ääneen lukemisen harjoitteluun tai tiedonhakutehtäviin kotona tai luokassa itsenäisesti. Videolla voi myös kertoa tarinoita kuvan ja äänen avulla. 

Sovelluksen yksi huono puoli on se, että se on saatavilla vain iOS-käyttöjärjestelmällä toimiville mobiililaitteille eli tableteille tai puhelimille. Ehkä ongelman voi kuitenkin joissain kouluissa ratkaista esimerkiksi jakamalla oppilaiden käyttöön Applen tabletit, joita monissa oppilaitoksissa nykyään on. Laitteistaan oppilaat voisivat sitten jakaa tiedoston opettajan tarkasteltavaksi tai vaikka yhteiseen WhatsApp-ryhmään. 

Videon voi jakaa joko luomalla linkin ja kopioimalla esimerkiksi WhatsApp-keskusteluun. Sen voi myös tallentaa omalle laitteelle ja lähettää siltä eteenpäin. Tuotosten jakaminen ei onneksi siis vaadi sitä, että vastaanottavat laitteet olisivat Applen merkkiä. 

Jakovaiheeseen on tehty varmistus, jonka avulla koetetaan estää lapsia jakamasta tekemäänsä materiaalia. Varmistus vaatii lukutaitoa, jotta pääsee etenemään jakamisessa seuraavaan vaiheeseen. 


 

On sääli, että sovellusta ei voi käyttää muun merkkisillä laitteilla tai tietokoneen selaimella, koska se tarjoaisi todella hauskan tavan esimerkiksi koota yhteen opittuja asioita, vaikkapa kotiläksynä. Mielestäni tällä sovelluksella olisi hyvät mahdollisuudet vaikkapa alakouluikäisten kielenopetuksessa. Toimintoja voisi myös monipuolistaa, tai sitten aikuisille tai isommille lapsille voisi olla tarjolla tästä kehitetympi versio. 

-Meira 


Kommentit

  1. Laiterajoite on kyllä tympeä. Myös sovelluksen käyttökieli voi olla joillekin käyttäjille hankala, toisille tietysti myöskin avuksi. Kuvien perusteella sovellus näyttää kuitenkin sopivan yksinkertaiselta ja selkeältä. Videoiden avulla voisi tosiaan harjoitella lausumista, fraaseja ja erilaisia vuorovaikutustilanteita. Suomenoppijat voisivat myös esim. kuvata ulkomaailmassa erilaisia tekstejä, sanoja ja kuulemaansa kieltä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Testailin sovellusta ja sen käyttäminen on kyllä helppoa. Tällä sovelluksella voi näin korona-aikana kätevästi lähettää ääneen luettuja iltasatuja esim. kummilapsille, joita ei pääse tapaamaan. :) Opettajana sovelluksella voi nopeasti tehdä opetustuokioita kappaleista. Kuvien zoomaaminen on helppoa ja onnistuu samalla, kun päälle äänittää puhetta. Tekstityksen lisääminen on varmasti työlästä, mutta jos opetusvideoita ei tallenna mihinkään, tekstitystä ei onneksi tarvitse lisätä.

    Oppilaat voisivat käyttää sovellusta esim. lukuläksyn tekemisessä tai suullisten esitelmien laatimisessa. Myös omasta elämästä tai viikosta/viikonlopusta kertomiseen sovellus antaisi hyviä mahdollisuuksia, koska kuvan ja äänityksen yhdistäminen on niin nopeaa ja helppoa. Näin voisi harjoitella vaikkapa esittäytymistä tai imperfektin käyttöä. Harmi, kun sovellus on käytettävissä vain iOS-laitteilla, koska se rajoittaa sovelluksen käyttöä paljon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit