Papumarket

Esittelen tässä postauksessa Papunetin Papumarket-pelin. Sen avulla voi harjoitella ruokasanastoa, kaupassa käyntiä ja euroilla maksamista.



Pelissä on kolme vaikeustasoa. Helpoimmassa tasossa pelaajan tulee "ostaa" ja tunnistaa vähemmän tuotteita, kun taas vaikeimassa tasossa tuotteita on jo paljon enemmän. Pelin alussa pelaaja saa ostoslistan. Lista on kirjoitetussa muodossa, mutta sen saa muutettua myös kuvalliseen muotoon. Kaikki kirjaimet saa myös vaihdettua isoiksi.

Pelaaja on kerrallaan yhdellä osastolla, esimerkiksi makeisosastolla. Jos kauppalistassa lukee esim. "suolapähkinät", pelaajan pitää valita niitä koriinsa oikealla näkyvistä vaihtoehdoista. Kun oikea tuote on valittu, pitää siirtyä seuraavalle osastolle, kunnes koko lista on kerätty. Osastoja voi kulkea läpi yksi kerrallaan, tai niille voi siirtyä suoraan erillisestä valikosta.



Kun kori on täynnä, siirrytään kassalle. Siellä pitää maksaa tasasumma käteisellä. Pelissä harjoitellaan siis eurosetelien ja -kolikoiden käyttöä.



Pelin avulla voidaan treenata siis ruoka- ja kauppasanastoa sekä suomalaisten tuotteiden ulkonäköä ja keskimääräisiä hintoja. Pelissä on joitain ääniä, mutta ne voi halutessaan hiljentää oman tietokoneen asetuksista.

Peli on hieman vanhentunut. Se käyttää S-ryhmän tuotekuvia, jotka ovat noin 5–10 vuoden takaisia. Kaikki tuotteet eivät siis enää näytä ihan samanlaisilta. Kuvat ovat kuitenkin aika yleispäteviä ja tunnistettavia. Lisäksi käteisellä maksaminen vähenee koko ajan, mutta toisaalta se on kuitenkin tärkeä taito. 

Kielellisetä näkökulmasta pelin huonoin puoli on se, että tuotteiden nimet ovat kaikkialla nominatiivissa (ja kirjoitettu isolla). Kauppalistassa saattaa lukea esim. "3 Omena". Myös määreet puuttuvat: listassa saattaa lukea myös "2 Ruisjauho", eikä esim. "2 pussia ruisjauhoa". Tämä on hämäävää.

Mielestäni Papumarket on kuitenkin suht mainio pieni peli, jota voisi silloin tällöin käyttää suomenopetuksen alkuvaiheessa. Se on yksinkertainen ja selkeä. Kuvat ovat värikkäitä ja oppijoille relevantteja, ja aihe koskee kaikkia. 

Kommentit

  1. Kokeilin pelata Papumarketia puhelimella. Periaatteessa peli toimi aivan hyvin, mutta muutamia hankaluuksia ilmeni. En esim. saanut valittua osastoa itse, vaikka klikkaisn Valitse osasto -painiketta. Toisekseen kauppalista näkyi tekstiversiona kokonaan, mutta kuvallisena versiona vain osittain. Kolmas haaste tuli vastaan, kun yritin suurentaa tuotteiden kuvakkeita, jotta näkisin niissä olevat tekstit. Suurentaessani kuvakkeita, tulin vahingossa lisäänneeksi ostoskoriin yhden jos toisenkin tuotteen, joita piti sitten poistella ennen kuin pääsin kassalle maksamaan. Sinänsä kuitenkin opettavainen peli, että tuli oppineeksi, millaisessa paketissa myydään Janssoninfileitä. :)

    Mukavan helppo ja yksinkertainen peli suomen kielen opintojen alkuvaiheeseen.

    VastaaPoista
  2. Kokeilin peliä ja sen eri vaikeustasoja, ja minusta peli vaikutti tosi pätevältä suomen kielen harjoitteluun. Osa kuvista oli tosiaan vanhentuneita, mutta minusta pelin perusidea eli kaupassa käynti ja maksaminen oli toteutettu hyvin. Minusta peli oli mukavan helppo ja mielekäs isojen kuvien vuoksi. Tämä peli voi oikeasti auttaa juuri esimerkiksi Suomeen tullutta maahanmuuttajaa! Varsinkin maksamisen harjoittelu on hyvä tehtävä, vaikka nykyään onkin korttimaksu käytössä. Oppiihan siinä matematiikkaakin. Hyvä peli! :)

    VastaaPoista
  3. Vaikutti kivalta, kun kokeilin pelata tätä. Kuvat ovat vanhoja, mutta sillä ei varmaan ole suuresti väliä. Ehkä voisi olla hyödyllistä, jos peliin lisättäisiin korttimaksunkin harjoittelu jollain tapaa. Vaikeustasojen vaihtelu on varmasti hyvä, jotta voi päättää, minkälaisia summia haluaa harjoitella. Minusta oli myös hyödyllistä, että maksamista pystyy harjoittelemaan erikseen, ja sitten yhdistää se ostosten keräämiseen. Ehkä tuotteissa voisi silti olla vielä hinnat suuremmalla fontilla, koska ne jäivät minulta ensimmäisellä kerralla kokonaan huomaamatta. Varmasti hyvä peli suomalaisessa kaupassa asioinnin harjoitteluun!

    VastaaPoista
  4. Pidin pelin selkeästä ulkoasusta, mutta sen ääniefektit olivat vähän häiritseviä - onneksi ne sai pois päältä. :D Peli on kyllä hyödyllinen suomen oppijan kannalta, sillä kaupassa käymiseltä ei voi välttyä. Vaikka pelin kuvat ovat vanhahtavia, antavat ne silti osviittaa siitä, miltä ruoka-ainepakkaukset näyttävät. Olisin myös kaivannut, että tuotekuvissa olisi näkynyt nimet ja hinnat automaattisesti pakkausten vieressä ja ostoslistassa olisi käytetty partitiivia paikoissa, johon se kuuluisi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit