Vertailussa sanaristikkosovellukset netissä: Classtools Crossword ja Crossword Labs

Sanaristikot ovat perinteinen ja hyvä tapa opetella sanastoa. Niitä voi tehdä sekä paperisesti että nettialustoilla. Tässä vertailen kahta, hyvää ja vähemmän hyvää netissä olevaa ilmaista ristikkokonetta.

Esittelen ensimmäiseksi Classtools Crossword -sivun. Sivun avulla voi luoda sanaristikoita, joita voi täyttää nettiselaimessa, tai muuntaa pdf-muotoon ja sen jälkeen tulostaa. Ensivaikutelma sivusta on vanhentunut, levoton ja räikeä. Kirkas keltainen yhdistettynä mustavalkoiseen ristikkotaustaan ei houkuttele käyttämään sivustoa.

Aloitusnäkymä ei hivele silmää.


Ristikon luominen aloitetaan keksimällä sille nimi. Sen jälkeen sivun alalaidassa olevaan laatikkoon kirjataan ristikossa esiintyvät vihjeet ja oikeat vastaukset. Ohjeistuksen toimintatapa on hieman vaikea, sillä ohjeet saa näkyviin vain silloin, kun kursori on ”Help”-kohdan päällä. Kun kursoria liikuttaa, ohjeet katoavat. Systeemi on lopulta kuitenkin aika yksinkertainen.

Kun vihjeet ja vastaukset on listattu, ristikko muodostetaan ”Submit”-napista. Joka kerta, kun olen kokeillut tätä konetta, olen törmännyt samaan ongelmaan: valmiissa ristikossa ei ole kaikkia kirjaamiani sanoja. Sama koskee myös pdf-versiota. Lisäksi, ohjelma ei aina tunnista ääkkösiä. Mikäli sanojen puuttuminen ei haittaa, ristikkoa voi pelata selaimessa näppäimistön avulla. Valitettavasti tämäkin on puutteellista, sillä kirjaimet eivät läheskään aina ilmesty ristikkoon, huolellisesta painamisesta huolimatta.

Kone tarjoaa myös muokkausvaihtoehtoa. Tämäkään ominaisuus ei kuitenkaan toimi, vaan ristikko on aloitettava alusta, mikäli siihen haluaa tehdä muutoksia.

 Kirjasin kuusi sanaa, sain vain viisi. Tällä kertaa ääkköset ilmestyivät, mutta omalla kokemuksellani se on aika harvinaista ja tuurista kiinni. Lisäksi pystysuunnassa kulkevia vastauksia ei saa kirjattua, jos samasta ruudusta alkaa myös vaakasuunnassa oleva vastaus. Yritin painaa vihjelistan ”Down”-kohdassa olevaa vihjettä, mutta kone herjaa vaakasuunnassa olevaa sanaa.


Kaiken kaikkiaan Classtools Crosswords on mielestäni kehno ristikkosovellus. Ehkä se on toiminut kunnolla syntymänsä alkuaikoina (vuonna 1996?), ja viime aikoina sitä ei ole esimerkiski päivitetty. Joka tapauksessa, ristikkoa halajavien kannattaa kääntyä muiden sovellusten pariin.

Toinen ja parempi vaihtoehto löytyy nimellä Crossword Labs. Sivusto on ilmainen, mainokseton ja vapaasti käytettävissä. Ristikon rakentamisen prosessi on aika lailla samanlainen kuin Classtoolsin sivulla. Ristikolle keksitään nimi, vihjeet ja oikeat vastaukset. Vihje/vastaus-ohjeet ovat selkeästi ja koko ajan näkyvillä. Sivusto ilmoittaa, mikäli ristikkoon pitää lisätä uusia sanoja, jotta se saa ristikon onnistuneesti luotua.

Aloitusnäkymä. Sivustolta voi hakea myös valmiita ristikoita.


Valmiin ristikon voi jakaa opiskelijoille linkin kautta, ja ristikon voi myös tulostaa. Ristikon täyttäminen selaimessa onnistuu helposti. Oikeat vastaukset muuttuvat vihreiksi. Myös muokkaaminen onnistuu ongelmitta. Ja ääkköset toimivat!

Täyttäminen onnistuu molempiin suuntiin.


Crossword Labs vie siis voiton.


Kommentit

  1. Tiedotan yleisesti, että yritin parhaani tuon toisen kuvan kanssa. Se haluaa nyt ilmeisesti jäädä pieneksi. :D Jospa kuvateksti kuitenkin selventäisi.

    VastaaPoista
  2. Crossword Labs on hyvin helppokäyttöinen ja helposti jaettavissa oppilaille linkin kautta. Heikkoutena sovelluksessa on se, että vihje voi olla vain yhden sanan mittainen. Yksi vihjesana toimii toisinaan hyvin, mutta välillä kaipaa mahdollisuutta pidemmän ja monipuolisemman vihjeen kirjoittamiseen. Löysin ilmaisen Crossword Puzzle Maker -sovelluksen, jossa vihjeet voivat olla kokonaisen virkkeen, tai useamman virkkeen, mittaisia. Sovellukseen pääsee osoitteessa https://worksheets.theteacherscorner.net/make-your-own/crossword/ . Crossword Puzzle Maker on helppokäyttöinen, mutta siinä ristikoita ei voi lähettää oppilaille linkin kautta. Tulostaminen onnistuu helposti. Ehkä maksullisessa versiossa on mahdollista lähettää linkki tehtävään.

    ClassTools Crossword -sivusto taitaa olla menneen talven lumia. Helppokäyttöisiä ja toimivia sovelluksia ristikoiden tekemiseen löytyy netistä useampia, joten suosittelen käyttämään mieluummin niitä.

    VastaaPoista
  3. Näistä tosiaan ottaisin käyttöön mielummin juuri tuon jälkimmäisen eli Crossword Labsin, joka oli selkeästi uudempi sovellus. Sen helppokäyttöisyys viehätti ainakin minua, ja valmiin ristikon tulostaminen mahdollistaa sovelluksen käytön kaikissa kouluissa jos esimerkiksi kaikilla lapsilla ei ole omaa puhelinta/tietokonetta. Oikeiden vastauksien muuttuminen vihreäksi on myös hyvä ominaisuus ja helpottaa varsinkin alakoulun puolella oppilaita hahmottamaan ristikoita.

    VastaaPoista
  4. Crossword Labsille annan minäkin ääneni sen helppokäyttöisyyden ja selkeyden vuoksi. Kuten ML kommentissa toteaa, myös minä jäin kaipaamaan sitä, että vihje olisi voinut olla useamman sanan mittainen. ClassToolsin varmaan ainut hyvä puoli on se, että siinä vihje voi olla myös useamman sanan pituinen.

    VastaaPoista
  5. Valitsisin näistä kahdesta sivustosta ehdottomasti Crossword Labsin, joka on uudempi ja toimivampi. Suomen kielen kannalta ääkkösten toimivuus on ehdottoman tarpeellista. Ehkä myös ClassToolsin monet jumit hankaloittaisivat käyttöä liikaa. Ristikon teko on miellyttävän helppoa ja tarkistus toimii. Mitään ikäviä toimimattomuusyllätyksiä ei kokeillessa tullut, mikä on plussaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit