Make Beliefs Comix

Make Beliefs Comix on hauska sarjakuvasovellus, jolla saa tehtyä helposti värikkäitä ja melko näyttäviä sarjakuvia. Sovellusta voi käyttää joko puhelimella tai tietokoneella, mutta sarjakuvan tekeminen tietokoneella oli helpompaa. Make Beliefs Comix -sivuston käyttäminen vaatii kirjautumisen, jotta sarjakuvat voi tallentaa ja tulostaa. 





Yllä yksi sovelluksella tekemäni sarjakuva, jossa käytin kaikkia neljää aikamuotoa. Aikamuotojen opiskelun jälkeen oppilaille voisi antaa tehtäväksi vaikkapa tämäntyyppisen sarjakuvastripin tekemisen. 


Sovelluksessa voi valita erilaisia hahmoja, joilla jokaisella on kahdesta neljään erilaista vaihtoehtoa. Näet käyttämäni hahmon vaihtoehdot yllä olevasta kuvasta. Kuvaruutuun lisätyn hahmon voi kääntää peilikuvaksi kuvassa näkyvän valikon kuvakkeesta, joka on kolmas oikealta. Yhteen sarjakuvaan voi valita useita eri hahmoja. Hahmojen kokoa voi muokata valikosta. Näin sarjakuviin saa myös syvyysvaikutelmaa.



Sarjakuvaruutuihin voi lisätä myös erilaisia puhe- ja ajatuskuplia. Niiden lisääminen on helppoa, mutta  puhekuplien mahduttaminen kuviin järkevästi oli hieman kömpelöä. Puhekuplien kokoa voi muokata samaan tapaan kuin hahmojen kokoa eli valitsemalla valikosta toisen kuvakkeen vasemmalta. Move-kohtaa klikkaamalla voi siirtää kaikkia kuvassa olevia asioita paikasta toiseen.


Erilaisten esineiden ja tavaroiden lisääminen kuviin onnistuu myös. Esineiden kokoa ja paikkaa voi muuttaa edellä kertomillani tavoilla. Lisäksi esineitä voi viedä etu- tai taka-alalle valitsemalla valikosta kuvakkeen, joka on kolmas vasemmalta. Delete-kuvaketta painamalla voit poistaa valitsemasi hahmon, esineen, taustakuvan tai puhekuplan. 



Jokaiseen sarjakuvaruutuun voi valita erilaisen valmiin taustakuvan tai määrittää taustan värin. Tämänkin ominaisuuden käyttäminen on varsin helppoa, kun valitsee tekeillä olevan sarjakuvan alla olevasta valikosta jomman kumman yllä näkyvistä vaihtoehdoista. Kaikki muutkin esittelemäni sarjakuviin lisättävät asiat löytyvät tuosta samaisesta valikosta.

Make Belief Comix -sivustolla on ohjeistuksia sovelluksen käyttämiseen. Myös suomenkielisen ohjeistuksen voi valita, mutta käännös taitaa olla automaatin tekemä. Siitä saa selvää, mutta monia hupaisuuksia on livahtanut tekstin sekaan.

Sivustolla voi valita myös valmiita keskusteluja, mutta ne ovat englanniksi, enkä oikein muutenkaan ymmärtänyt kunnolla, miten niitä olisi järkevä käyttää. Itse koin, että yllä esittelemäni ominaisuuden olivat sivuston parasta antia. Kannataa kokeilla, ainakin minulla oli hauskaa, kun tein sarjakuvaa.





Kommentit

  1. Minusta tämä sarjakuvasovellus vaikutti helppokäyttöiseltä ja hauskalta tavalta taiteilla. Jonkin verran kuvaamataidossa sarjakuvia teettäneenä voisin kuvitella, että tämä olisi motivoiva sovellus sellaisille oppilaille, joille piirtäminen tuottaa päänvaivaa. Sovelluksella saisi motivoitua niitäkin oppilaita, joille kuvaamataito on ns. pakkopullaa.

    VastaaPoista
  2. Hauskannäköinen sovellus. Tällä voisi harjoitella suomen tunnilla vaikka mitä, juurikin esim. aikamuotoja, jonkin aihealueen sanastoa tai fraaseja. Tai erilaisten sosiaalisten tilanteiden kuvaamista. Tallentaminen on hyvä ominaisuus, sillä sen avulla oppijat voivat päästä katsomaan ja mahdollisesti kommentoimaan muiden tuotoksia.

    VastaaPoista
  3. Tämä sovellus oli hauska ja helppokäyttöinen. Ensimmäisiä kertoja käyttäessäni sovellusta ohjauspaneelin toiminnot menivät itselläni hieman sekaisin, mutta muutaman kuvan jälkeen sarjakuvan luominen alkoi sujua. Sovelluksessa on myös hauskasti huomioitu vallitseva koronatilanne ja joillakin hahmoista on maskit kasvoilla. Sovelluksen elementtivalikoima on laaja mutta sopivan yksinkertainen. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea sovelluksella voikaan luoda.

    VastaaPoista
  4. Make Beliefs Comix vaikuttaa hauskalta! Tulostus- ja tallennusmahdollisuudet ovat hyvä lisä sarjakuvalle, jotta sen saa talteen. Valmiiden hahmojen ja tavaroiden käyttäminen madaltaa varmasti kynnystä luoda kuvitettua tarinaa, ikään kuin teksti vain tulisi lisänä esitettyjen tapahtumien myötä. Helpoista ratkaisuista monipuolisuuden lisäämiseksi mainitsisin hahmojen koon muokkauksen, jolla sai tosiaan syvyysvaikutelmaa. Ohjeistukset ja valikkojen tekstit englanniksi pitäisi ehkä käydä läpi yhdessä, jos oppijat eivät osaisi kieltä.
    Suuntaisin sovalluksen ehkä erityisesti lasten käyttöön, mutta aikuinenkin saa siitä varmaan iloa keksiessään tarinoita valmiiden kuvien pohjalta. Sinun tekemät esimerkit olivat huiput! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit