Duolingo on itsenäiseen kielenopiskeluun tehty sovellus, jonka voi ladata älylaitteelle sovelluskaupausta tai jota voi pelata netissä osoitteessa www.duolingo.com. Sovelluksesta on saatavilla sekä maksuton että maksullinen versio. Maksuttomassa versiossa on mainoksia, joita on siedettävä. Nettiselaimessa pelattavassa ilmaisversiossa mainoksista ei tosin ole haittaa.

Duolingon kielivalikoima on monipuolinen, ja viimein myös suomen kieli on saatu mukaan. Tällä hetkellä suomen kielen osion työstäminen on vielä kesken, mutta suomea voi kuitenkin jo opiskella.  Esteeksi Duolingon käytölle suomen opiskelussa voi tulla se, että suomea voi opiskella vain englannin kautta. 


Duolingoa kehitetään vapaaehtoisvoimin, joten eri kielien opiskelumahdollisuudet vaihtelevat. Arabiaksi voi opiskella jo esim. ruotsia, joten toiveissa on, että joskus suomeakin voisin opiskella vaikkapa arabiaksi.


Tältä näyttää peli puhelinsovelluksessa. Liikkeelle lähdetään alkeista ja haastavampiin tehtäviin pääsee etenemään, kun helpommista tehtävistä on läpäisty ainakin ensimmäinen taso. Tässä Hello!-osiossa on viisi tasoa (Level), joissa jokaisessa on 4 oppituntia (Lesson). 


Jos aloitat uuden kielen opiskelun, mutta osaat jo esimerkiksi alkeet, voit edetä haastavampiin tehtäviin läpäisemällä Checkpoint-testejä.

Tehtävätyyppejä on useampia. Näyttäisi, että suomenkielisessä versiossa kaikki tehtävätyypit eivät ole vielä käytössä, mutta tämä johtunee siitä, että kehittelytyö on vielä kesken. Esimerkiksi yhdistelytehtäviä ei ollut yhtään, eikä myöskään puhetehtäviä, joissa tarkoituksena on harjoitella äätämistä. Joissakin kielissä on myös tekstinymmärtämisen tehtäviä ja podcasteja.

Alla on muutamia esimerkkejä tehtävätyypeistä. 

A) Äänteen/sanan tunnistaminen. Vaihtoehtojen ääntämyksen voi kuunnella klikkaamalla kyseistä sanaa. 



B) Käännöstehtäviä, joissa käännös muodostetaan valitsemalla valikosta 
oikeat sanat oikeassa järjestyksessä. Uudet sanat on merkitty eri värillä. Duolingon etuna on, että kaikki virkkeet luetaan ääneen ja niitä voi kuunnella vaikka moneen kertaan.


C) Käännöstehtäviä, joissa käännös on tuotettava itse. Jos jonkin sanan merkitystä ei tiedä tai muista, sen voi tarkistaa siirtämällä kursorin kyseisen sanan kohdalle. 

D) Monesti uuden tason alussa uusia sanoja opiskellaan kuvakorttien avulla.

Ennen kuin aloitat uuden tason, voit opiskella siihen liittyviä asioita kohdasta TIPS. Valitettavasti kuva on italiankielisestä versioista, koska jostain syystä suomenkielisessä puhelinversiossa tätä ominaisuutta ei ollut. Nettiselaimessa pelattavassa versiossa vihjeet oli saatavilla. Asia varmasti korjaantuu, kun versio on saatu valmiiksi. Suomenkielisessä versiossa opetusmateriaali oli laadittu perusteellisesti, joten sitä voi oikeasti hyödyntää opiskelussa. 




Siinäpä lyhyesti Duolingosta. Paremman käsityksen pelistä saa, kun testaa itse. S2-opetuksen näkökulmasta suomenkielinen Duolingo on tietysti oleellisin, mutta voit lisäksi kokeilla vaikka arabiaa tai jotain muuta itsellesi täysin vierasta kieltä, jotta pääset kokeilemaan uuden kielen oppimista alkeista lähtien.

Parhaiten sovellus toimii mielestäni silloin, kun sitä käyttää itseopiskelumateriaalina kielikurssin rinnalla, mutta Duolingon avulla voi helposti sukeltaa myös aivan uuden kielen maailmaan. 












Kommentit

  1. Tätä sovellusta jonkin verran käyttäneenä voin kyllä lämpimästi suositella! Sovellus on erittäin helppokäyttöinen, ja motivoi uuden kielen oppimiseen tai jo opitun kielen ylläpitämiseen. Sanoisin, että Duolingo on niin kuin WordDive, mutta ilmainen versio. Joillekin haasteeksi tulee se, että väärin vastaamisesta kuluu aina yksi elämä. Kun kaikki elämät ovat kuluneet, pitää odotella tietty aika, että voi jatkaa pelaamista. Itselle tämä toimii motivaattorina vastata aina oikein, mutta ymmärrettävää on sekin jos näin ei ole.

    VastaaPoista
  2. Duolingo on kyllä mukava sovellus. Ainoa miinus on se, että siihenkin pitää lopulta tehdä tunnus. Näin oli ainakin viimeksi, kun latasin sovelluksen omaan puhelimeeni. Jonkun verran sai edetä, kunnes peli stoppasi ja vaati tunnuksia. (Tämä saattaa kylläkin olla vanhentunutta tietoa.)
    Joka tapauksessa, peli on visuaalisesti miellyttävä, kannustava ja monipuolinen. Mukana on äänitteitä ja ääneen puhumista, mikä on aina hyvä juttu. Jos jotain miinusta pitäisi mainita, niin sanoisin ehkä toiston: joitain (mahdollisesti ei-niin-tärkeitä) sanoja ja lauseita kerrataan useaan kertaan. Tietysti toistoakin tarvitaan, mutta muistelen, että joskus sovellus kertaa jotain outoja sanoja ym.

    Duolingo on kuitenkin söpö ja helppokäyttöinen sovellus. Suosittelen.

    VastaaPoista
  3. Duolingo vaikuttaa hyvältä sovellukselta lyhyen käytön perusteella. Mahtavaa siinä on laaja kielivalikoima, mutta valitettavasti mitään niistä ei voi opiskella suomen kielellä. Kuten Ai toteaakin, sovelluksessa positiivista on se, että tehtävissä pääsee kuulemaan, miten ilmaukset äännetään. Välillä opeteltavien virkkeiden kohdalla jäin miettimään, kuinka hyödyllisiä ja käyttökelpoisia ne ovat aloitteleville kielenoppijoille.

    VastaaPoista
  4. Olen itse "pelaillut" Duolingolla jonkin verran ja opiskellut alkeita italiasta ja saksasta sekä testaillut englannintaitojani. Olen sitä mieltä, että jokaisen uuden kielen opiskelijan kannattaa tutustua tähän sovellukseen, koska siinä on niin paljon hyviä puolia. Se on ilmainen (halutessaan joistain lisäominaisuuksista voi maksaa), siinä on jo melkoisen hyvä kielivalikoima ja siinä on myös ajateltu eri äidinkielisten oppijoiden näkökulmaa, kuten tekstissä mainittiin esim. arabiankieliset oppijat. Suomenopiskeluunkin tämä on varmasti hyvä lisäväline. Joskus pelatessani samojen sanojen tai fraasien toiston määrä tehtävien aikana häiritsi, mutta siinä on varmaan hyvätkin puolensa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit