Lyricstraining


Lyricstraining.com on nettisivu, jossa kieltä voi harjoitella musiikin avulla. Sivusto näyttää YouTube-videoita, joiden alla pyörivät videolla kuuluvan musiikin sanat karaoken tapaan. Osa sanoista puuttuu, ja pelaajan tehtävä on kirjoittaa puuttuvat sanat tyhjiin kohtiin tai valita ne annetuista vaihtoehdoista kuulemansa perusteella. Vaikeustasoja on neljä: aloittelija (10 % sanoista puuttuu), keskitaso (25 % sanoista puuttuu), edistynyt (50 % sanoista puuttuu) ja mestari (100 % sanoista puuttuu). Sivusto laskee pelaajalle pisteitä sen mukaan, kuinka nopeasti hän kirjoittaa oikean sanan ja kuinka monta sanaa hän saa oikein. Jos jostakin sanasta ei saa selvää, kohdan voi kuunnella uudestaan tai ohittaa. Kysyttävät sanat ovat ohjelman arpomia.

Sivustolla on harjoiteltavissa musiikki-kappaleiden lyriikoita 13 kielellä, 30 eri genreen jaoteltuna. Suomenkielisiä kappaleita on jonkin verran, eniten pop-osiossa. Sivustolla on julkaistujen kappaleiden lisäksi myös julkaisua vielä odottavia kappaleita, jotka saa näkyviin ja pelattiviksi valitsemalla Pending Review -kohdan. Kappaleita on laidasta laitaan, ja niiden vaikeustasot vaihtelevat paljon. Helpoimmasta päästä lienevät Jenni Vartiaisen ja Juha Tapion kappaleet. Vaikeimpia ovat taas monet hyvin nopeatempoiset sekä sellaiset kappaleet, joiden lyriikoissa on paljon murre- tai slangi-ilmaisuja. Kaikkein vaikeimmaksi kappaleeksi itse koin Loituman Ievan Polkan, jossa murteen lisäksi haastetta tuo pitkä pätkä, jossa jammaillaan siansaksaa.

Sivustolla voi pelata kirjautumatta sisään. Kirjautuneen käyttäjän tulokset tallentuvat sivustolle, ja pelin jälkeen näkyviin tulee tulostaulukko, johon on listattu kaikkien kyseistä tasoa pelanneiden käyttäjien pisteet. Kirjautuneena voi myös lisätä sivustolle uusia kappaleita sanoineen. Musiikin lisääminen tapahtuu My Lyrics -sivun kautta. Lisääminen on helppoa ja nopeaa: kappale etsitään YouTubesta ja sanat voi kopioida Googlesta Lyrics-välilehdelle. Itse täytyy vain ajoittaa rivit alkamaan oikeaan aikaan.


Opettajalle hyödyllisin toiminto on omien harjoitusten tekeminen. Sivustolla olevista kappaleista voi tehdä harjoituksia, joissa kysytään tiettyjä, opettajan ennalta valitsemia sanoja. Tällä tavoin voisi harjoitella esimerkiksi jotakin kielioppiasiaa. Harjoituksen voi jakaa muille vain antamalla suoran linkin. Harjoitukset eivät siis ole julkisia eikä sivustolta voi etsiä muiden luomia harjoituksia.






Kommentit

  1. Mukavan erilainen kielenoppimissovellus. Itse en onnistunut löytämään kohtaa, missä olisin voinut luoda harjoituksen itse, mutta se vaikuttaa hyvältä toiminnolta esim. juuri verbien tai vaikkapa persoonapronominien harjoittelussa. Sovelluksen käyttämiseen tarvitaan ehkä jo jonkin verran kielitaitoa. Helpoimmissa versioissa täydennettäviä aukkoja tulee tosin melko rauhalliseen tahtiin ja hankalia kohtia voi kuunnella uudestaan, mikä helpottaa tehtävien tekemistä. Uskon, että tämä voisi olla joillekin todella mielekäsi tapa oppia uutta kieltä. Lastenlauluja sovelluksessa ei montaa ollut, mutta halutessaan niitä voisi ladata sinne lisää.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä. Monet suomenoppijat haluaisivat myös oppia lisää Suomen (pop)kulttuurista. Tämän sovelluksen avulla voi siis tutustua ainakin listahittipuoleen. Tämän hetken valikoima on siis aika yksipuolinen.

    Sivuston idea on kuitenkin mielestäni toimiva. Musiikin rytmi voi auttaa sanojen muistamisessa ja sisäistämisessä. Sovelluksen avulla pääsee myös kuulemaan puhekielen piirteitä. Jossain lauluissa sanojen kirjoitus ei ole ajastettu ihan oikein: peli vaatii vastausta samalla sekunnilla tai jopa ennen kuin sana on lausuttu laulussa. Peli on kuitenkin pelaajan puolella: jos oppija ei saa vastausta heti kirjoitettua, peli stoppaa laulun ja aloittaa sen oikeasta kohdasta uudestaan.

    VastaaPoista
  3. Tämä on kyllä mukava ja varsin käyttökelpoinen sovellus! Lisäpisteitä annan sovellukselle siitä, että kappaleet on kategorisoitu genrejen mukaan, pääpaino on tosin populaarimusiikissa.
    Ainakin itse koen oppivani vieraan kielen sanoja hyvin laulujen avulla, ja tässä sovelluksessa pääsee erityisesti harjoittelemaan sanojen oikeinkirjoitusta. Minuakin häiritsi välillä se, että joissakin kappaleissa laulu ja sanat eivät olleet samassa tahdissa.

    VastaaPoista
  4. Tämä sivusto vaikuttaa siltä, että monella suomenkurssilla siitä olisi hyötyä. Omassa harjoittelussani sain kuvan, että suomenoppijat haluaisivat käyttää laululyriikoita kielenoppimiseen, koska niissä usein esiintyy puhekieltä, joka oppikirjaopetuksessa osin voi jäädä vähälle. Kun opettaja vielä itse voi valita, mitä sanoja mistäkin kappaleesta kysyy, on sivustolle monipuolisempia käyttömahkuja. Usein kappaletta joutuu kuuntelemaan useamman kerran tai hidastamaan, joten sekin puoli on sivustossa huomioitu, kun nopeuksia ja vaatimustasoa voi säätää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit