Educaplay


Educaplay on sivusto, jolla voi tehdä monenlaisia tehtäviä. Tässä esittelen videotehtävää, mutta se on vain yksi vaihtoehto eri tehtävätyypeistä. Muita tehtävätyyppejä ovat esim. ristikot, yhdistämistehtävät, aukontäydennystehtävät, monivalinnat ja sanelut. Videoon lisätään ajastettuja kysymyksiä, jotka keskeyttävät videon siksi aikaa, että niihin vastaa.

Educaplayn tehtävätyyppivalikoima.

Educaplay-sivustolle täytyy rekisteröityä, jotta sinne voi luoda tehtäviä, mutta opiskelijoiden ei tarvitse rekisteröityä. Sivusto toimii sekä tietokoneella että puhelimella, ja epäilemättä myös tabletilla.

Toistaiseksi suomi ei ole sivuston kielivalikoimassa – sivustoa täytyy siis käyttää esim. englanniksi, ja lisäksi tehtävän kieleksi pitää valita jokin tarjolla olevista kielistä. Tehtävä itsessään samoin kuin siihen liitettävät vapaavalintaiset tunnukset voivat toki olla suomenkielisiä. Nopealla vilkaisulla suomi- tai S2-aiheisia tehtäviä löytyi kuitenkin vain muutama.

Educaplayn käyttö vaikuttaa melko yksinkertaiselta ja sujuvalta. Jokaisesta tehtävätyypistä on oma ohjevideonsa. Kirjautumisen jälkeen videotehtävän luominen aloitetaan klikkaamalla ”New Activity” ja valitsemalla ”Videoquiz”-kuvake. Tehtävästä annetaan perustiedot, kuten otsikko, aihealue ja kohderyhmän ikä.

Valmiissa videossa kysymykset keskeyttävät videon. Kysymykset näkyvät aikajanalla alareunassa.

Videona on ilmeisesti helpointa käyttää videota, joka on saatavilla YouTubesta. Sivuston etsi-toiminto hakee videoita nimenomaan sieltä. Yritin ensin Ylen selkouutisvideolla, mutta sitä ei pystynyt sivustolle lataamaan. 

Kun video on ladattu, siihen upotetaan kysymykset. Mitään monimutkaisia videonmuokkaustyökaluja sivustolla ei ainakaan ilmaiskäyttäjällä ole. Kysymysten lisääminen on siis periaatteessa nopeaa, kunhan ajoituksen saa kohdilleen. Videon voi esikatsella ennen julkaisua, mutta esikatselussa sitä ei voi kelata. Muokkauksia varten täytyy palata takaisin muokkausnäkymään.

Ilmaiskäyttäjän tekemät tehtävät ovat aina julkisia, eli ne näkyvät hakutuloksissa ja niitä voi tehdä kuka tahansa. Sivustolle voi myös luoda ryhmiä, joihin voi koota tehtäviä.
Testausmielessä tekemässäni videotehtävässä käytin oikeusministeriön julkaisemaa selkokielistä Näin äänestät vaaleissa -opasvideota. Kun sopiva video tulee vastaan, voisin kuvitella käyttäväni sivuston videotehtäviä myös omien opiskelijoideni kanssa tulevaisuudessa.

Tehtävät voi jakaa linkin kautta, tulostaa (tehtävätyypistä riippuen) tai upottaa suoraan esim. kotisivulle tai blogiin, kuten tässä :)


Kommentit

  1. Educaplay on tosiaan melko monipuolinen sivusto, jossa voi tehdä monenlaisia tehtäviä. En ole itse käyttänyt esittelemääsi videotyökalua, mutta sanaristikon sivustolla voi tehdä helposti. Sanaristikossa voi käyttää vihjessanojen tilalta myös kuvia tai ääntä. Ristikkoa voi siis käyttää myös kuullunymmärtämiseen, jos opettaja itse nauhoittaa sanat ja opiskelija joutuu miettimään kirjoitusasun. Kuvaa tai ääntä tarvitaan myös ryhmissä, joissa opiskelijoilla ei ole yhteistä kieltä esim. englantia apuna. Ristikossa voi myös määritellä apukirjaimia ruudukkoon haluamallaan tavalla. Vastaukset opiskelija saa vasta sitten, kun koko tehtävän on tehnyt valmiiksi.

    Ja on aivan mahtavaa, että tehtävän voi upottaa suoraan blogisivulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit