Digitaldialects
Digitaldialects.com tarjoaa sanastoharjoituksia 77 eri kielelle. Tältä sivustolta voi siirtyä
opiskelemaan suomea osoitteeseen www.digitaldialects.com/Finnish.htm.
Tämä sivusto sisältää monipuolisia sanastopelejä suomen kielen alkeiden opiskeluun.
Pelit on jaettu eri teemoihin, esim. värit, hedelmät, eläimet tai ruoka. Muutama kuvake johtaa myös sekalaisiin sanastoihin, joissa voi opiskella yleisiä ilmauksia ja sanoja. Monet teemoista vaativat toimiakseen Flash Playerin.
Teemaa klikkaamalla pääsee sanastoon, jossa sanat voi ensin opetella lukemalla ja kuuntelemalla mielestäni hyvin selkeitä nauhoitteita (klikkaa kuuloketta). Tämän jälkeen opittuja sanoja harjoitellaan pelien avulla.Toki voi siirtyä suoraa pelaamaan, jos sanat on jo tuttuja.
Jokaiseen sanastoon liittyy erilainen peli.
Yhteen sanastoon voi olla myös vaihtoehtoisia pelejä, esim. edistyneemmälle.
Osassa voi valita nopeuden tai että sanat tulevat joko äänenä tai tekstinä.
Peli näyttää oikeat ja väärät vastaukset. Oikeat vastaukset voivat johtaa uuteen tasoon, joten harjoitukset tarjoavat eritasoisille opiskelijoille toimintaa.
Mielestäni sivusto sopii itsenäiseen S2-opiskeluun, kertaukseen tai hauskaksi lisätehtäväksi opiskelun yhteyteen.
Digitaldialects ei vaadi kirjautumista tai latausta, ja se on hyvin selkeä ja helppokäyttöinen.
Sivusto sopii myös aikuisille opiskelijoille, joille voi hankala löytää alkeistason tehtäviä, jotka eivät näytä lapsellisilta.
Pelin opetuskielenä on englanti, mutta ainakin joissakin peleissä opiskelu voi onnistua kuvien avulla englantia taitamattomaltakin.
Kuuntelin sivuston äänitteitä ja testailin sieltä löytyviä pelejä. Ilmaiseksi sivustoksi Digitaldialects on mielestäni todella monipuolinen ja visuaalisesti mukavan näköinen. Pelityypit vaihtelevat ja sopivat varmasti kaikenikäisille suomenoppijoille. Myös minä yllätyin positiivisesti äänitteiden hyvästä laadusta, sillä ne ovat selkeitä ja niitä kuuntelee mielellään. Jo pelkästään näiden äänitteiden takia sanoisin sivustoa erinomaiseksi sanastonkertaustyökaluksi!
VastaaPoistaDigitaldialects-sivustoa on helppo käyttää, mutta on hieman harmillista, että se tukeutuu edelleen Flashiin. Sivusto on toisinaan hitaahkonlainen, sillä jotkin pelit toimivat omalla koneellani tökkien. Lisäksi jäin pohtimaan joidenkin sanojen käyttökelpoisuutta arkielämässä, sillä jossain osiossa opetettavien sanojen joukossa oli sellaisia sanoja, kuten ”kivääri” ja ”sota”. Pääosin sivuston sanastojen sisältämät sanat olivat kuitenkin tarpeellisia.
Minä testailin myös Digitaldialects-sivustoa. Tehtäviä oli varsin monipuolisesti, ja äänitteet olivat hyviä. Joissakin tehtävissä suomenkielisenkin oli hiukan vaikea valita oikeaa sanaa visuaalisista syistä, mutta pääosin myös kuvat olivat selkeitä.
VastaaPoistaPelin ilmaisuus näkyy siinä, että ainakin minun koneellani ohjelman aikana pyöri melko paljon häiritseviä mainoksia. Myös pieniä sujuvuusvaikeuksia oli. Kokonaisuutena pitäisin kuitenkin Digitaldialectsia erinomaisena itseopiskelumateriaalina, ja aivan varmasti aion vinkata sivustosta myös omille opiskelijoilleni.
Digitaldialects sisältää mukavan määrän harjoituksia eri alueiden sanastoihin liittyen. Jotkut harjoitukset, kuten hedelmät ja vihannekset, ovat selkeitä, mutta taas kellonaikojen opetteluharjoitus on sekava. Se sisältää runsaasti animoituja kohtauksia. En näe niille käyttöarvoa, ennemmin koen ne visuaalisina rasitteina. Kellonaikaharjoituksiin on sekoitettu kellonaikojen tarkastelua sekä viisarikellosta että digitaalisesta kellosta, mikä ei toimi, jos opiskelijalla eivät ole molemmat ajanilmaisun tavat hallussa.
VastaaPoistaSivustolla on kohtuullisen paljon mainoksia, jotka voivat häiritä oppijaa, jonka huomio kiinnittyy ympärillä oleviin ylimääräisiin kuviin. Äänitteet ovat laadukkaita. Niitä ei ole kuitenkaan pakko käyttää, sillä tehtävästä voi valita joko pelkän tekstiversion tai äänitteellisen version. Jotkut pelit toimivat hitaahkosti. Kaiken kaikkiaan sivustolla on monipuolisia pelejä etenkin sanaston opetteluun, ja sivuston käyttäminen tuokin mukavaa vaihtelua kielenoppimiseen.
Englannin kielen taitoiselle on apua siitä, että sanastoissa on englanninkielisiä vastineita suomenkielisille sanoille. Osa peleistä on kuitenkin rakennettu niin, että englantia tulee osata, jotta peliä voi ylipäätään pelata.
Milka
Sivustolla on monipuolisesti erilaisia sanastopelejä. Niiden avulla voikin harjoitella tai kertailla itsenäisesti, tai vaikkapa koulussa tunnin lopuksi. Sanastotehtävien heikkous on kuitenkin niiden irrallisuus: sanoja harjoitellaan yksittäisinä, eikä niiden luonnollisissa käyttötilanteissa ja konteksteissa.
VastaaPoistaJo mainitut mainokset ja sivuston hitaus tuovat ongelmia. Lisäksi minun mielestäni jotkut pelit, kuten hedelmäpeli, olivat hieman lapsellisen ja vanhentuneen näköisiä. Lisäksi tuo englannin kielen vaatimus rajaa pelien käyttömahdollisuuksia.
Hyvää peleissä olivat selkeät äänitteet, monipuolisuus ja kattavuus. On myös mukava lisä, että asioita voi harjoitella ennen tehtävien tekoa, mikäli se on tarpeellista.
Itselläni sivusto ilmoitti, että Flash-playerin tukeminen loppuu tämän vuoden lopussa. En sitten tiedä, mikä on näidenkin pelien kohtalo sen jälkeen.
Ai2020
Sovelluksessa parasta on sanastotehtävien laajuus ja ne toimivat varmasti hyvänä kertaustyökaluna sanaston oppimiseen. Itsekin kiinnitin huomiota sovelluksessa esiintyviin kyseenalaisiin sanoihin kuten "mustalainen", joka on halventava nimitys. Muutenkin sovellus kaipaisi hieman ilmeen muutosta, sillä se on ulkoasultaan aika tunkkainen.
VastaaPoistaAin kommenttiin liittyen; ainakin minulla sovellus toimi moitteettomasti näin tammikuussa 2021. :)