Padlet
Padlet on digitaalinen alusta, jota voidaan hyödyntää opetuksessa. Padletissa voi luoda erilaisia alustoja, joissa voi jakaa ja kommentoida esimerkiksi viestejä, kuvia ja tiedostoja.
Padletin käyttö vaatii kirjautumista. Kirjautua voi esimerkiksi Google-tilillä tai Facebookilla. Padletin käyttämiseen riittää kuitenkin, että Padletin tekijä kirjautuu: muut pääsevät muokkaamaan sisältöä linkin kautta.
Padlet on helppokäyttöinen. Alkuun pääsee seuraavilla ohjeilla:
Padletin käyttö vaatii kirjautumista. Kirjautua voi esimerkiksi Google-tilillä tai Facebookilla. Padletin käyttämiseen riittää kuitenkin, että Padletin tekijä kirjautuu: muut pääsevät muokkaamaan sisältöä linkin kautta.
Padlet on helppokäyttöinen. Alkuun pääsee seuraavilla ohjeilla:
1. Kirjaudu osoitteessa https://padlet.com.
2. Klikkaa painiketta Luo Padlet.
3. Valitse haluamasi formaatti (esim. seinä, hylly, ruudukko).
4. Täydennä haluamasi tiedot (otsikko, kuvaus, tyyli).
5. Jaa luomasi alusta esimerkiksi sähköpostilla tai linkin avulla, jotta muut voivat muokata sitä.
Esimerkki tekemästäni Padlet-seinästä |
Mielestäni Padlet on monikäyttöinen ja opetukseen sopiva alusta. Sen avulla voi toteuttaa esimerkiksi esittelyitä, ryhmätöitä ja palautteiden keräämistä. Käyttöä helpottaa huomattavasti myös se, että opiskelijoilta ei vaadita kirjautumista, vaan Padlettia voi muokata pelkästään linkin avulla. Asetuksilla voi säätää esimerkiksi sitä, voiko viestejä kommentoida ja näkyvätkö tekijöiden nimet. Lisäksi asetusten avulla opettajan on mahdollista esimerkiksi suodattaa kommentteja ja sisältöä (esim. kirosanafiltteri ja kommentien hyväksyminen). Padlet-seinät voi myös tulostaa ja tallentaa helposti.
Kirjautuminen on ilmaista, mutta kuten tavallista, ilmaisversio sisältää rajoituksia. Maksuttomalla versiolla voi luoda vain kolme uutta Padlettia, kun taas maksullisessa versiossa määrää ei rajoiteta. Ilmaisversiota käyttävän pelastukseksi vanhoja Padlet-luomuksia voi kuitenkin poistaa uusien tieltä.
Iida
Iida
Padlet on myös helppokäyttöinen ohjelma. Se on hyvä apuväline juurikin esittelyiden, ryhmätöiden ja palautteiden keräämiseen, kuten Iida kirjoittaa. Olen käyttänyt Padletia myös suunnittelun apuvälineenä ideakarttojen tapaan. Padlet toimii ihan mukavasti tässäkin ja on visuaaliselta ilmeeltään miellyttävä. Mindmapmakeriin ja Bubb.us:iin verrattuna Padlet ei ole kuitenkaan välttämättä kaikista toimivin suunnittelun väline.
VastaaPoistaPadlet vaikuttaa hauskalta ja monipuoliselta sovellukselta. Sen avulla ryhmätöistä ja esitelmistä voi helposti tehdä näyttäviä. Yhteen Padlet-tauluun saa myös lisättyä paljon monenlaista materiaalia, sillä tauluun voi tuoda tekstin ja kuvien lisäksi videoita, pdf-tiedostoja tai vaikka PowerPoint-esityksen.
VastaaPoistaErityisen hauska toiminto Padletissa on mielestäni maailmankartta, johon voi merkitä haluamiaan sijainteja. Tällä toiminnolla voisi esimerkiksi kerätä karttaan S2-opiskelijoiden kotimaita. Karttaa voi myös zoomata, joten tarkempiakin paikkoja, kuten kaupunkeja tai yksittäisiä julkisia rakennuksiakin voi merkitä näkyviin. Karttaa voisi siis käyttää työkaluna myös sekä Suomen että opiskelijoiden nykyisen asuinkaupungin maantietoon tutustumisessa.