Ilmaiset kuvapankit

Opetustilanteita ja -materiaaleja suunnitellessa tulee usein tarve käyttää havainnollistavia kuvia. S2-opetuksessa kuvat voivat olla varsinkin alkeistasolla erittäin tärkeä tuki opetukselle. Kuitenkin kuvien käytössä törmää aina tekijänoikeuskysymyksiin ja siihen, mistä kuvia ylipäätään löytää. Esittelen tässä joitain hyväksi havaitsemiani kuvapankkeja, joita voi hyödyntää opetuksessa.

Creative Commons (CC) on lisenssi, jolla tekijä jakaa osan tekijänoikeuksista teoksen käyttäjille. CC-lisensseissä on erilaisia laajuuksia ja ehtoja. CC0-lisenssin käyttöoikeudet ovat kaikkein laajimmat: kuvaa saa käyttää, muokata ja jakaa ilman, että tekijää tarvitsee edes mainita. CC BY -oikeudella (By attribution) kuvia voi käyttää haluamallaan tavalla, kunhan mainitsee kuvan tekijän. CC NC -lisensoitujen (Non commercial) kuvien käyttö on sallittua epäkaupallisiin tarkoituksiin ja CC ND -lisenssi (No derivatives) tarkoittaa, että käyttö on sallittua muutoin, mutta kuvia ei saa muokata.

Vertailtuani netin kuvapankkeja olen todennut monikäyttöisimmiksi ilmaiset kuvapankit, joissa on laaja tarjonta CC0-lisenssin kuvia. Esittelen tässä neljä suosikkiani tällaisista kuvapankeista. Kaikkien näiden etuina on, että kuvia pystyy hakemaan hakusanalla, ja kaikki kuvat, joita kuvapankki tarjoaa ovat CC0-lisensoituja, eli kaikkia kuvia saa käyttää vapaasti haluamiinsa tarkoituksiin.

Pixabay on yksi suurimmista ilmaisista kuvapankeista. Sivuston mukaan kuvapankissa on yli 1,6 miljoonaa ilmaista kuvaa. Pixabayssa kuvia voi hakea myös suomenkielisillä hakusanoilla, ja hakutuloksia voi rajata myös esimerkiksi piirros- tai valokuviin tai kuvasuunnan mukaan.



Unsplash-kuvapankki lupaa yli 550 000 kuvan tarjonnan. Hakusanojen lisäksi Unsplashissa voi selata kuvia eri kokoelmista kuten luontokuvat tai ruoka- ja juomakuvat.



Pexels-kuvapankissa kuvia voi hakea hakusanoilla tai selata vaikkapa värien mukaan. Sivusto myös ehdottaa hakusanoja käyttäjän aikaisemman hakuhistorian perusteella. 



StockSnap-kuvapankissa kuvia on luokiteltu kymmeniin eri kategorioihin, kuten rakkaus, toimisto, ranta, koira, talo tai kauneus. Kuvia voi hakea tietysti myös hakusanojen avulla. 




Muita S2-opetuksessa hyödyllisiä kuvapankkeja:

  • Papunetin kuvapankki sisältää kommunikoinnin tueksi tarkoitettuja kuvia, jotka ovat usein piirroskuvia ja muita selkeitä kuvia. Kuvat soveltuvat mielestäni erityisesti alkeistason opetukseen. Papunetin kuvissa ei kuitenkaan ole CC0-lisenssiä, mutta kuvia saa käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin, kunhan kuvien lähde mainitaan.
  • Kuvia Suomesta -sivustolla on kauniita valokuvia Suomesta. Kuvilla on CC0-lisenssi, mutta niitä on melko vähän, eikä sivustolla ole hakutoimintoa.
  • Cupcake on ruotsalaisen valokuvaajan Jonas Wimmerströmin sivusto, jossa on kauniita CC0-lisensoituja valokuvia. Yhden kuvaajan sivustolla ei luonnollisesti ole kuvia kovin valtavaa määrää, eikä tälläkään sivulla ole hakutoimintoa.

Lähteitä ja linkkejä:

Liisa

Kommentit

  1. Olen samaa mieltä sen suhteen, että kuvat tukevat hyvin opetusta. Googlen kuvahaun avulla kuvia ei kannata etsiä, joten on hienoa, että ilmaisista kuvapankeista kerrotaan. Näistä kuvapankeista minulle oli aiemmin tuttu Pexels, mutta myös muut sivustot vaikuttavat mukavan laajoilta ja helppokäyttöisiltä. Näistä esitellyistä kuvapankeista voi löytää helposti tyylikkäitä kuvia yksinkertaisillakin hakusanoilla. Kuvien tallentaminen omalle tietokoneelle ei ole vaikeaa, ja plussaa on myös se, ettei sivustoille tarvitse tehdä tunnuksia. Uskon, että näistä sivustoista on paljon hyötyä!

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, että Papunetin kuvapankki on erityisen hyvä tueksi etenkin kielenoppimisen alkutaipaleella! Ehkä Papunettiä käyttäneenä kuvittelinkin ennen tätä kurssia, että monenlaisia näyttäviä kuvia ei ole ilmaisista kuvapankeista helposti olisi saatavilla, mutta olin kyllä erityisen väärässä. Näyttäviä ja laadukkaita kuvia on niin paljon, että niiden sekaanhan voi melkein eksyä. Helpoimmin käytettävät kuvapankit ovat tosiaan varmasti sellaisia, joista kuvat saa tallennettua muutamalla klikkauksella omalle tietokoneelle ilman tunnuksia. Hakutoiminto on myös olennainen, jos kuvia haluaa etsiä nopeasti esimerkiksi PowerPoint-esitykseen havainnollistamaan ja piristämään opetusta. Mahtavaa, että kuvapankkeja on nyt listattu tänne blogiin. Täältä ne on aina sitten löydettävissä, sillä nimet pääsevät ainakin minulta helposti unohtumaan.

    VastaaPoista
  3. Kuvat ovat aivan ehdottomia S2-opetuksessa ja on hienoa, että ilmaisten kuvapankkien avulla saa niin näyttäviä kuvia opetukseen! Itselläni on eniten käytössä Pixabay, josta löytyy runsaasti monipuolisia kuvia. Pixabayssa minua vain ärsyttää, että parhaat kuvat ovat yleensä osiossa Sponsoroidut kuvat ja tällaisen kuvan käyttäminen vaatii luomaan tilin sivustolle Shutterstock. Tilin luominen olisi toki maksutonta, mutta en ole halunnut tiliä luoda. Harmittaa ottaa opetukseen kuva pienestä mustikasta, kun tarjolla olisi iso ja meheväkin -tosin kirjautumisen takana. Toisinaan hakusanan kanssa on vaikeuksia. Etenkin, kun yritän löytää verbejä esittäviä kuvia, joskus täytyy etsiä sopivaa hakusanaa pitkään. Joskus hyvä kuva ilmestyy ihan hassusta sanamuodosta. Ei siis kannata luovuttaa liian helposti!

    Googlessakin on rutkasti kuvia ja hyvä hakupalvelu, jolla voit rajoittaa haun haluamaasi CC-lisenssiin kohdasta Käyttöoikeudet.

    Löydät hakupalvelun Tarkka haku osoitteesta:
    https://www.google.fi/advanced_search

    Kuvien hakemiseen soveltuu paremmin Tarkennettu Google-kuvahaku: https://www.google.fi/advanced_image_search?
    hl=fi&biw=1242&bih=562&q=tarkennettu+kuvahaku&tbm=isch

    VastaaPoista
  4. Olen käyttänyt kuvahakuja opetuksessa myös niin, että annan muutaman opiskelijan ryhmälle uuden sanan ja heidän täytyy tehdä kuvahaku ja sen perusteella päätellä, mitä sana tarkoittaa. Oppilaista tämä on ollut hauskaa, koska hakusanoilla tulee aina myös ihan vääriä kuvia. Tämän jälkeen he ovat valinneet mieleisensä kuvan, kopioineet sen tiedostoonsa, kirjoittaneet sanan alle merkityksen ja näin saamme koottua kivan kuvasanakirjan opituista sanoista.

    VastaaPoista
  5. Olen aiempien kommentoijien tapaan sitä mieltä, että kuvat ovat erityisen tärkeitä oppimisen ja muistin tueksi S2-opetuksessa. Tärkeitä ne ovat muutoinkin - olemmehan visuaalisesti tottuneet katsomaan kuvia ja värejä.

    Esitellyistä kuvapankeista minulla ovat olleet käytössä Pixabay ja Papunet. Joistakin aiheista on kuitenkin erityisen vaikeaa löytää käyttöoikeudellisia kuvia, joten on aivan mainiota, että tässä on nyt listattuna enemmän kuvapankkeja. Suuret kiitokset lisävinkeistä myös Anulle!

    VastaaPoista
  6. Ilmaiset kuvapankit ovat todella tärkeitä oman oppimateriaalin teossa. On hyvä, että käytettävissä on monia erilaisia ilmaisia kuvapankkeja, joiden tekijänoikeuksista ei tarvitse huolehtia. Minulle on ennestään tuttu Pixabay, mutta vaikka värikuvat ovatkin hienoja, pidän monesti pelkistettyä piirroskuvaa parempana opetusmateriaalissa. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, on erittäin hyödyllinen opetusväline vieraan kielen opiskelussa. Lisään tänne vielä yhden, Opetushallituksen ylläpitämän kuvapankin: AmmE, kuvia ammatilliseen erityisopetukseen http://www11.edu.fi/amme2/? Nimestään huolimatta kuvapankista löytyy paljon selkeitä piirroskuvia esimerkiksi säästä, terveydestä, asumisesta ja vapaa-ajasta yms.

    VastaaPoista
  7. Hyvä idea, Anu! Tuo on varmasti todella hauska ja innostava tehtävä.

    Itsekin olen käyttänyt eniten Pixabayta. Joskus minusta tuntuu, että sen tarjoamat kuvat ovat vähän lapsellisia. Tikku-ukot ovat varmasti hyviä opintojen alkuvaiheessa, mutta myöhemmissä vaiheissa ne alkavat olla hieman liian yksinkertaisia. Tässä postauksessa olikin monta uutta hyvää linkkiä, jotka voin ottaa käyttööni.

    Kuvia voi käyttää monenlaisissa tehtävissä. Esim. kerro kuvasta -tyyppisillä tehtävillä voi treenata puhetaitoja. Kuvat myös kaventavat kielikuilua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit