AUDIO LINGUA - ääninauhasivusto kuullunymmärtämisen parantamiseen

 

Audio Lingua


Audio Lingua on sivusto, jolle kerätään puhuttua materiaalia erilaisista kielistä mp3-muodossa. Ääninauhat voi ladata ilmaiseksi omalle koneelle. Sivuston oletuskieli on ranska, mutta sen voi vaihtaa muihinkin kuten saksaan tai englantiin. Sivuston ylläpitäjä vaikuttaisi olevan ranskalainen Versaillesin akatemia, ja sille on nimetty useita erikielisiä ylläpitäjiä. Heti aluksi joudun mainitsemaan, ettei sivustosta vaikuta tällä hetkellä olevan apua suomen kielen opettamiseen, mutta ideana ja välineenä se vaikuttaa oikein hyvältä!

Kielenopettajalle sivusto ei tarjoa valmiita tehtäviä, vaan niitä voi käyttää vapaasti omien materiaalien pohjaksi. Ääninauhoille ei myöskään ole tarjolla käännöksiä. Nauhoitteita voi käyttää esimerkiksi kuullun ymmärtämisen harjoituksiin tai litteroituina tekstinymmärtämiseen.



Sivustolle voi myös lähettää omia nauhoitteitaan, ja kaikki materiaali onkin oikeastaan kerätty yksityisiltä ihmisiltä ympäri maailmaa. Englantia puhuvien ihmisten nauhat on lajiteltu esimerkiksi sukupuolen, iän, asuinpaikan ja kielitaidon mukaan. Nauhoitteita voi suodattaa myös aiheen mukaan. Jokaisessa tiedostossa on ohessa lyhyt tiivistelmä siitä, mistä asiasta henkilö nauhalla puhuu. Ääninauhoja voi tilata käyttöönsä esimerkiksi iTunesin, RSS-syötteen tai Netvibes-sovelluksen avulla. Kokeilin näistä RSS-syötettä ja iTunesia, mutten saanut niitä toimimaan sujuvasti.

Sivusto vaikuttaa olevan suunnattu erityisesti opettajille tai itsenäisille kielenopiskelijoille, jotka haluavat kuulla opiskelemallaan kielellä autenttista puhetta.

Eri kieliä sivustolla on edustettuna 13, joista suurin osa on eurooppalaisia kieliä. Mielenkiintoista on, että sivustolla on mukana myös muutama melko pieni kieli kuten katalaani, korsika, oksitaani, joka on pikagoogletuksen perusteella hiipumassa. Suomenkielisiä nauhoitteita sivulta ei löydy, mutta se voisikin olla jollekin hyvä projekti: lähettää nauhoja erilaisilta suomen puhujilta ja näin saada se edustetuksi tällaisellekin kielenopiskelusivustolle.

Sivusto löytyy verkosta osoitteesta https://www.audio-lingua.eu/?lang=en


-Meira

Kommentit

Suositut tekstit